Martin Lamm (1929–1983) var en av våra mest respekterade illustratörer och tidningstecknare, med den politiska bildkommentaren och karikatyren som sin specialitet.
Han föddes i Ludvika år 1929, och fick sin illustratörsutbildning vid Anders Beckmans skola i Stockholm. Han studerade även grafiska tekniker vid Central School of Arts and Crafts i London.
1959 anställdes Martin Lamm på Dagens Nyheters ledarredaktion, där han sedan regelbundet kommenterade samhällsdebatten med skarpa och begåvade idéillustrationer och politiska karikatyrer. Många av hans teckningar har blivit kända. Ta till exempel mästerverket med Frankrikes president Charles de Gaulle som Lamm fick förstapriset för på tidningstecknar-festivalen i Montreal 1964. ”Europa? Ja, det är jag”, svarar den självmedvetne presidenten.
Till minne av Martin Lamm bildades Martin Lamms Stipendieford 1988 av hans far, doktor Uno Lamm, för att stödja unga tecknarstudenter. En rad unga tecknare har fått stipendier på mellan 10000 och 30000 kronor sedan dess.
”Behovet av teckningar som slagfärdigt och med konstnärlig verkshöjd kommenterar vår samtid är fortfarande lika stort som under Martin Lamms tid.
Men redan för flera år sedan började styrelsen få problem med att hitta lämpliga mottagare av stipendiet”, skriver stipendiefondens styrelse.
”Målgruppen studenter med ambitionen att verka i Martin Lamms anda” existerar inte längre. Den nya mediamarknaden är avgjort mera oförutsägbar än tidigare. Nya illustratörer måste anpassa sig till en mycket större rörlighet och mångsidighet än tidigare, och mycket få studenter specialiserar sig redan under utbildningen.”
”Styrelsen har därför sett det som en värdig och logisk lösning att upplösa Lammstiftelsen och låta medlen uppgå i det redan existerande EWK-priset.
EWK – Ewert Karlsson – var ju under många år Aftonbladets motsvarighet till DN:s Martin Lamm – och en av våra mest välkända och internationellt prisade tidningstecknare.
EWK-priset delas ut årligen av EWK-sällskapet – som har liknande ambitioner som Lammstiftelsen – och även en koppling till EWK-museet i Norrköping. Men mottagarna är alltså inte studenter, utan yrkesverksamma tecknare (ofta svenska, men även utländska) som arbetar med samhällskommenterande eller satiriska bilder,” påpekar styrelsen.
Stiftelsens medel på cirka 145000 kronor överlämnas därför till EWK-priset. Läs om alla vinnare på ewk-priset.
– Vi är naturligtvis väldigt tacksamma, säger Lars-Olof Johansson, ordförande i EWK-sällskapet som startade EWK-priset 2000. Gåvan kommer vi att uppmärksamma på olika sätt.
Läs bland annat mer här på ewk.se om Martin Lamm och hans gärning och se fler teckningar.