Satirtecknaren Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare
Nu står det klart att årets EWK-pristagare är den palestinske satirtecknaren Mohammad Sabaaneh. ”Den här utmärkelsen gäller inte bara mig, den gäller alla palestinier”, säger tecknaren.
”Jag är överväldigad av att bli utsedd till vinnare av det prestigefyllda EWK-priset för 2024. Det här priset, som är ett erkännande av mästerskap i politisk illustrationskonst, är en betydelsefull milstolpe i min karriär. Och internationellt är det ett kraftfullt erkännande av den palestinska konsten och dess avgörande betydelse för motståndskamp och kulturell identitet”, säger Mohammad Sabaaneh om utmärkelsen.
Mohammad Sabaaneh föddes 1979 i Jenin på Västbanken och har arbetat som satirtecknare sedan 2002. Hans bilder vänder sig mot Israels ockupation, men liksom föregångaren Naji Al-Ali granskar han även palestinska förhållanden. Detta har medfört att han även har censurerats i palestinska medier.
Sabaaneh slog igenom stort i samband med utgivningen av boken Black and White: Political cartoons from Palestine med bilder från tiden i israeliskt fängelse. Hans nästa bok, Power Born of Dreams, har beskrivits som ”En konstnärlig triumf och ett bestående vittnesbörd om det palestinska folkets mod” och belönades med 2022 års Palestine Book Award.
”Sabaaneh har funnits med länge i våra diskussioner”, säger EWK-juryns ordförande Torbjörn Österholm. ”Nu blev hans namn högaktuellt i samband med att världens ögon riktades mot Palestina, Israel och Hamas, och de illdåd som begås där.”
Liksom hos EWK är Sabaanehs bilder förhållandevis fria från text vilket gör dem universella och öppnar för tolkningar även för dem som inte är helt insatta i det dagspolitiska läge som tecknaren gestaltar. Bilderna är raka och tydliga, med en blandning av skarp iakttagelseförmåga och ömhet för de utsatta. Sabaaneh berättar:
”I många generationer har palestinsk konst varit en form av motståndskamp, ett sätt att uttrycka identitet, dokumentera historia och inspirera till hopp. Mitt arbete är en del av den traditionen, med satir och uttrycksfulla bilder som utmanar förtrycket och uppmanar till fred och jämlikhet. Det internationella erkännande som EWK-priset innebär förstärker mina budskap, så att de når en större publik och medverkar till ökad förståelse och solidaritet över hela världen. Den här utmärkelsen gäller inte bara mig; den gäller alla palestinier i Palestina som möter våldsdåd som även drabbar konst, kultur och berättelser.”
I november tar Mohammad Sabaaneh emot EWK-priset på Fullersta Gård i Huddinge.
Juryns motivering
”Med sina satirteckningar ger Mohammad Sabaaneh människor möjligheten att förstå och ta ställning till sin omvärld, utan att behöva läsa långa texter. Genom sina bilder i press, utställningar och böcker delar han sin kunskap om vad som sker i ett plågat samhälle.
Sabaaneh har med sitt breda engagemang för den tecknade satiren väckt stor uppmärksamhet på många platser i världen.”
Om Mohammad Sabaaneh
Sabaaneh tecknar för den nationella palestinska tidningen Al-Hayat Al-Jadida. Han har en Master of Illustration vid University of Creative Arts/UCA i Storbritannien.
Förutom tidningsuppdrag undervisar Sabaaneh studenter vid det palestinska universitetet Al-Najah liksom barn och ungdomar i kritiskt tänkande och bildanalys.
Sabaanehs bilder har prisats med bland annat Marseille International Cartoon Festival Prix d’Or 2017. Nu gratulerar vi honom till Sveriges finaste satirutmärkelse, EWK-priset.
Kontakt
Mohammad Sabaaneh, sabaaneh@gmail.com
Carina Milde, intendent Arbetets museum, tel: 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande, tel: 070-209 24 32, osterholmtorbjorn@gmail.com
Hedersomnämnande till Tecknaruppropet
I samband med tillkännagivandet av Mohammad Sabaaneh som mottagare av EWK-priset 2024 vill EWK-sällskapet tillsammans med samarbetsparterna för EWK-priset utdela ett hedersomnämnande för det svenska initiativet Tecknaruppropet:
Hedersomnämnande i samband med utdelningen av 2024 års EWK-pris – Tecknaruppropet: Moment 2022 – nej till kärnvapen. Nej till NATO.
Den 26 mars 2022 lade Tecknaruppropet upp sin första satirteckning på Instagram under namnet ”Tecknaruppropet: Moment 2022 – Nej till kärnvapen. Nej till NATO.” Initialt var de cirka sjuttio tecknare, i dag är de fler än tvåhundra.
EWK-prisjuryn, EWK-sällskapet, Arbetets museum och Fullersta Gård vill tillsammans med Margareta van den Bosch, EWK:s dotter, lyfta fram Tecknaruppropet som det viktigaste som hänt inom den svenska satirvärlden på decennier. Förutom att samla över tvåhundra tecknare, som alla för en offentlig debatt med den tecknade satiren som verktyg, har de även startat en ny satirtidning, LARM, som inte sett sin motsvarighet i Sverige sedan början av förra seklet. Genom sin verksamhet granskar Tecknaruppropet det våra folkvalda gör med sina medborgares förtroende i frågan om Nato och kärnvapen.
Med detta hedersomnämnande vill vi framhålla hur Tecknaruppropet och dess utövare hedrar minnet av Ewert Karlsson, EWK, som med säkerhet skulle ha varit både stolt och delaktig.
Margareta van den Bosch
Dotter till EWK, Ewert Karlsson
Lars-Olof Johansson
Ordförande EWK-sällskapet
Torbjörn Österholm
Ordförande EWK-prisjuryn
Niklas Cserhalmi
Museichef Arbetets museum
Peter Bergman
Konsthallschef Fullersta Gård
Om EWK-priset
EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas ut till konstnärer som verkar i EWK:s anda. Priset delas i dag ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Bland tidigare vinnare finns bland andra Liv Strömquist, Jonathan ”Zapiro” Shapiro och Robert Nyberg.
Läs mer om EWK-priset